Schulden: stress, angst en keuzes


Het hebben van schulden wordt door veel mensen als zwaar ervaren. Zeker bij hoge schulden kunt u het gevoel hebben dat de situatie uitzichtloos is. Het lijkt onmogelijk om de schulden af te betalen, de rekeningen blijven op de deurmat vallen en u moet ook nog elke maand de huur van uw woning betalen. Dit is inderdaad een erg lastige situatie die voor veel stress kan zorgen. Ook gevoelens van angst en somberheid zijn hierbij gebruikelijk. Dit is zeer begrijpelijk; financiële problemen zijn een grote bron van stress en de problemen lossen zich niet zomaar op.

Als iemand zich eenmaal in een situatie bevindt waarbij er hoge schulden en veel stress zijn, is het erg moeilijk om nog rationele keuzes te maken over geld. De menselijke geest is sowieso al niet goed in het overzien van (financiële) keuzes op de lange termijn. Dit effect wordt versterkt door gevoelens van stress en angst. Als mensen permanente stress ervaren, wordt ons vermogen om rationele, weloverwogen keuzes te maken steeds minder. Anders gezegd, als iemand de hele tijd gestrest is over geld, kan diegene steeds minder verstandige keuzes maken over geld. Dus, bij hoge schulden geven mensen soms juist méér uit dan als zij geen schulden zouden hebben.

Voor wie is schuldhulp?

Het is bijzonder ingewikkeld om op eigen houtje uit deze situatie te komen. Ten eerste is het belangrijk om te realiseren dat schulden zeker niet altijd volledig de fout zijn van degene die de schulden heeft. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden, deels buiten de persoon om, kan ervoor zorgen dat iemand afglijdt richting financiële problemen met hoge schulden. Hoewel ‘voorkomen is beter dan genezen’ ook geldt voor financiële problemen, is het nooit te laat om een bewindvoerder in te schakelen. Op elk punt van uw financiële situatie kunt u contact opnemen met Gerritsen bewind. Wij vormen een realistisch beeld van uw geldzaken en we bekijken waar bij u de mogelijkheden liggen.

Het is niet altijd makkelijk om te werken aan het afbetalen van uw schulden, maar vaak is dit voor mensen toch makkelijker dan hoe de situatie eerst was. Met een schuldhulpplan weet u dat u werkt aan een schuldvrije toekomst. U heeft actie ondernomen en dit geeft de meeste mensen met schulden al een groot gevoel van rust. Bij Gerritsen bewind kijken we graag met u waar de mogelijkheden liggen om u zo snel mogelijk weer de eigen regie over uw geld te kunnen geven. Tot die tijd kan Gerritsen bewind u helpen binnen dit financiële traject.

Waarom schuldhulp bij Gerritsen bewind?

Onze werkwijze is doelgericht, oprecht en realistisch. Uw belangen staan bij ons altijd voorop. Door onze eerlijke en zorgvuldige werkwijze kunnen wij samen goede resultaten boeken. Onze no-nonsense aanpak zorgt ervoor dat u een duidelijk financieel overzicht krijgt. Wij maken uw administratie op orde, waarbij we altijd kijken waar de mogelijkheden voor u liggen. Soms kan dit betekenen dat bepaalde leuke dingen tijdelijk niet meer kunnen. Van het geld dat u hiermee bespaart, kunnen de schulden worden afgelost. Dit is op de korte termijn niet altijd prettig, maar door het oplossen van uw financiële problemen zet u belangrijke stappen richting een financieel stabiel leven. Dit zorgt op de lange termijn voor veel minder stress, angst en somberheid om geldzaken. Bij ons weet u zeker dat u werkt aan een gezonde financiële toekomst.

Hoe werkt schuldhulp?


Afhankelijk van de hoogte van de schulden wordt er een financieel beleid opgesteld door Gerritsen bewind. De bewindvoerder maakt een overzicht van alle maandelijkse inkomsten en uitgaven. De maandelijkse inkomsten kunnen bijvoorbeeld bestaan uit loon en eventuele toeslagen, uitkeringen en pensioen. De uitgaven bestaan veelal uit een combinatie van vaste lasten, zoals huur of hypotheek, bijkomende kosten van uw woning, verzekeringen en bijvoorbeeld kosten voor een auto. Daarnaast horen dagelijkse uitgaven zoals boodschappen ook in dit kostenplaatje.

Daarna wordt er gekeken hoe hoog de schulden momenteel zijn, welke rekeningen er nog openstaan en welke afbetalingen prioriteit hebben. Er wordt bekeken of u recht heeft op bepaalde toeslagen en uitkeringen. Dit kan zomaar zorgen voor wat extra maandelijkse inkomsten! De bewindvoerder berekent wat de maandelijkse inkomsten zijn, hoeveel vaste lasten hier vanaf gaan, en hoeveel geld er dan overblijft voor het afbetalen van de schulden en uw dagelijkse uitgaven. Dit kan betekenen dat u een wekelijks of maandelijks bedrag uitgekeerd krijgt voor bijvoorbeeld uw boodschappen. De bewindvoerder kijkt welk bedrag hiervoor passend is. De bewindvoerder houdt de maandelijkse inkomsten en uitgaven bij in een financiële administratie.

Naast het creëren van financieel overzicht, heeft de bewindvoerder nog meer taken. Bij hoge schulden kan een schuldhulpverleningstraject opgezet worden. In dit traject werkt u samen met de schuldhulpverlener toe naar het afbetalen van alle schulden. Door een strakke budgettering aan te houden, bent u zo snel mogelijk van uw schulden af. Het kan zijn dat u een wekelijks of maandelijks budget krijgt voor bijvoorbeeld uw boodschappen. Daarnaast kan het zo zijn dat u moet overleggen met de bewindvoerder voor grotere uitgaven. Schuldhulp is dus een strikte, maar veelal noodzakelijke oplossing.